Ινομυώματα
Είναι καλοήθεις μάζες που αναπτύσσονται στη μήτρα και αποτελούνται από μυώδη και ινώδη ιστό. Τα ινομυώματα δεν γίνονται πάντα αντιληπτά από τις γυναίκες γιατί πολλές φορές είναι ασυμπτωματικά και μπορούν να διαγνωστούν τυχαία, είτε μετά από αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση είτε μετά από υπέρηχο.
Αιτία
Παραμένει άγνωστη, υπάρχει όμως άμεση συσχέτιση με τα οιστρογόνα. Τα ινομυώματα αναπτύσσονται κατά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας (από περίπου 16-50 χρόνων) και τείνουν να μεγαλώνουν σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη ποσότητα οιστρογόνων όπως στις εγκύους και στις υπέρβαρες. Επίσης άλλο χαρακτηριστικό των ινομυωμάτων είναι ότι συνήθως μικραίνουν μετά την εμμηνόπαυση, αποτέλεσμα της μείωσης των οιστρογόνων.
Τύποι
-
Ενδοτοιχωματικά, που ανευρίσκονται στο μυομήτριο, μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού τοιχώματος της μήτρας και είναι τα πιο συνηθισμένα
-
Υποορογόνια, που ανευρίσκονται στο εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας
-
Υποβλεννογόνια, βρίσκονται στο μυομήτριο προς το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας
-
Μισχωτά που βρίσκονται στο εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας και συνδέονται με τη μήτρα μέσω μίσχου
-
Τραχηλικά
Συμπτώματα
-
Βαριές περιόδοι (μηνορραγίες) που μπορούν να προκαλέσουν και αναιμία
-
Πόνος στην κοιλιά
-
Συχνοουρία
-
Δυσκοιλιότητα
-
Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
Διάγνωση
Μπορεί να γίνει με τη βοήθεια α) υπερήχου, β) υστεροσκόπησης, γ) λαπαροσκόπησης
Θεραπεία
Τα ινομυώματα που δεν είναι συμπτωματικά και που διατηρούν το μέγεθος τους σχετικά σταθερό δεν χρειάζονται καμία θεραπεία.
Γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική θεραπεία.
Αν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, τότε η γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε ινομυωματεκτομή, σε χειρουργείο δηλαδή αφαίρεσης των ινομυωμάτων ή σε υστερεκτομή, δηλαδή αφαίρεση της μήτρας.
Η ινομυωματεκτομή μπορεί να γίνει είτε υστεροσκοπικά, είτε λαπαροσκοπικά, είτε ανοικτά και η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από τον τύπο, τη θέση, το μέγεθος και τον αριθμό των ινομυωμάτων.