Φαγητά προς Αποφυγή στην Εγκυμοσύνη
Υπάρχουν κάποιες τροφές που πρέπει να αποφεύγεις ή να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική, γιατί μπορεί να βλάψουν εσένα ή το μωρό σου.
Ορισμένοι τύποι τυριών
Απόφυγε τα μαλακά μπλε τυριά όπως το ροκφόρ, γκοργκονζόλα, μπλε δανέζικο.
Τα μαλακά τυριά είναι λιγότερο όξινα από τα σκληρά και περιέχουν περισσότερο νερό, που είναι το ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων όπως είναι η Λιστέρια.
Αν και η λοίμωξη με η Λιστέρια είναι πολύ σπάνια, χρειάζεται πολλή προσοχή γιατί ακόμα και μια ήπια μορφή λιστερίωσης μπορεί να προκαλέσει αποβολή, νεογνικό θάνατο ή σοβαρή νεογνική πάθηση.
Ποιά σκληρά τυριά είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη;
Το τσένταρ, η παρμεζάνα, το στίλτον είναι ασφαλή ακόμα και αν είναι από μη παστεριωμένο γάλα.
Τα σκληρά τυριά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα νερού, έτσι η πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων σε αυτά είναι πολύ χαμηλή.
Ποια μαλακά τυριά είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη;
Μερικοί τύποι μαλακών τυριών είναι ασφαλή, απλά πρέπει να βεβαιωθείς πως είναι από παστεριωμένο γάλα.
Μερικά από αυτά είναι: το χαλούμι, η μοτσαρέλα, η φέτα, το ρικότα, το κότεϊτζ, το κατσικίσιο.
Πατέ
Απόφυγε όλους τους τύπους, συμπεριλαμβανομένων και των χορτοφαγικών γιατί μπορεί να περιέχουν Λιστέρια.
Συκώτι
Μην καταναλώνεις συκώτι ή προϊόντα που το περιέχουν, όπως είναι το πατέ, λόγω της ψηλής περιεκτικότητας βιταμίνης Α, που μπορεί να βλάψει το μωρό.
Ωμά ή ελαφρώς ψημένα αυγά
Βεβαιώσου πως τα αυγά που ψήνεις είναι καλοψημένα, ο κρόκος και το ασπράδι είναι σε στερεή μορφή, γιατί έτσι μειώνεις τον κίνδυνο μόλυνσης με Σαλμονέλα. Η Σαλμονέλα δεν θα βλάψει το μωρό, αλλά μπορεί να σου προκαλέσει διάρροιες και εμετούς και να σε αφυδατώσει.
Ωμό ή ελαφρώς ψημένο κρέας
Μαγείρευε πάντοτε το κρέας ή τα πουλερικά καλοψημένα χωρίς ίχνος ροζ-κόκκινου χρώματος ή αίματος. Με αυτό τον τρόπο μειώνεις τον κίνδυνο μόλυνσης του μωρού με τοξοπλάσμωση.
Επίσης να πλένεις πολύ καλά τις επιφάνειες, τους πάγκους που χρησιμοποίησες για να κόψεις το κρέας, καθώς και τα χέρια σου.
Ορισμένα είδη ψαριών
Απόφυγε τα πολύ μεγάλα ψάρια όπως ξιφία ή καρχαρία, γιατί όσο το μεγαλύτερο το ψάρι τόσο μεγαλύτερη και η περιεκτικότητα του σε υδράργυρο, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του μωρού.
Για τον ίδιο λόγο πρέπει να περιορίσεις σε περίπου 2 μερίδες την εβδομάδα και την κατανάλωση μεγάλων ψαριών όπως ο τόνος ή ο σολομός.
Ωμά οστρακοειδή
Καλύτερα κατανάλωσε ψημένα παρά ωμά οστρακοειδή (καβούρια, στρείδια, γαρίδες, αστακούς), γιατί μπορεί να περιέχουν παθογόνα βακτήρια ή ιούς και να σου προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Sushi
Είναι σχετικά ασφαλές να καταναλώσεις ωμό ψάρι ή ελαφρά ψημένο, αφού βεβαιωθείς πως το ψάρι είχε καταψυχθεί πριν. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατάψυξη μπορεί να εξολοθρεύσει πιθανά παράσιτα που μπορεί να μεταφέρει το ψάρι και να σε βλάψουν.
Γάλα και γιαούρτι
Να προτιμάς πάντοτε παστεριωμένο γάλα ή το μακράς διαρκείας (UHT).
Όλοι οι τύποι γιαουρτιών είναι ασφαλείς αρκεί μόνο να είναι από παστεριωμένο γάλα.
Καφεΐνη
Μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορούν να προκαλέσουν αποβολή, ή νεογνά με χαμηλότερο βάρος από το φυσιολογικό.
Η καφεΐνη βρίσκεται σε πολλά είδη τροφής ή ποτών όπως είναι ο καφές, η σοκολάτα, το τσάι, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, όπως και σε φάρμακα για ανακούφιση από το κρυολόγημα.
Δεν χρειάζεται να κόψεις εντελώς την καφεΐνη, αλλά καλύτερα να την περιορίσεις στα περίπου 200mg την ημέρα.
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη:
Ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ: 100 mg, ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου: 140 mg, ένα φλιτζάνι τσάι: 75 mg, ένα κουτί αναψυκτικού τύπου κόλα: 40mg, μια σοκολάτα 50g μαύρη: περίπου 50mg, μια σοκολάτα γάλακτος 50g: περίπου 25mg